Textil ruhatartó


Ez az Ikea-s ruha/cipő tartó mintájára készült. Volt néhány fölös lepedő, melyet olyan csodás méretre sikerült előállítaniuk, hogy sehogy nem passzol az ágyra... No de így még anyagot sem kellett venni.
Ezt nem én készítettem el, csak segédkeztem, magát a varrást Anyukám csinálta. Nálunk ő a spiler e téren. :)

Kellékek:

megfelelő nagyságú(ennél a méretezésnél-ha jól számolom:110*205cm) anyag (lepedő, vagy ehhez hasonló erős szövésű, keményebb anyag)
vastag karton (dobozból)
varrógép!


Az alábbi méretezés szerint kiszabjuk a darabokat.A rajztól eltérően nem 5, hanem 7db polcnak valót szabjunk, mert az alja és teteje dubla rétegből van, mivel oda majd egy-egy egész darab karton kerül merevítésnek. A maradékból kiférnek a fülek.



A karton(ok)ból kivágunk kb. 2*27cm-es csíkokat merevítésnek minden polc elejére és hátuljára, azaz 6db-ot. Legalábbis mi így csináltuk, de használatba vételkor kiderült, hogy a ruhák súlya bizony eléggé meghajlítja a kartont. Ezért lehet hogy jobb, ha minden polcot duplán szabunk, nem csak a tetőt és aljat, és akkor oda is tehetünk teljes polc-méretű merevítést.

Tehát a polcok összeállításával kezdjük. Az elején és hátulján is egy-egy bujtatót varrunk, ahová kerülnek a karton merevítők. A hátsó részt úgy varrjuk, hogy maradjon kb.1-2cm amit majd a hátoldalához varrhatunk. Ha kész a vannak a bújtatók, beletuszkoljuk a karton csíkokat.

Az oldalával illesztjük össze először. A széleket beszegjük. Majd az első polcot (nem a tetejét!) ráfektetjük az oldallapra, és levarrjuk. A polclap így magától lehajlik, alulra kerítve így a varrást. Ugyanígy a másik két polcot is felvarrjuk, majd a másik oldalát is rögzítjük az oldallaphoz.

Elkészítjük a tetőt és aljat.
A duplán szabott polc-méretű anyagnak a felső rétegéhez hozzávarrjuk a füleket, jó erősen.



Majd a két réteg anyagot összefogjuk és körben az oldalakhoz és hátuljához varrjuk.
Majd az elöl szabadon hagyott részen behelyezzük a polc-méretűre vágott kartont, és levarrjuk a nyílást.

Az oldalakat is hozzávarrjuk a hátához, majd az aljával ugyanúgy járunk el,mint a tetejével, kivéve, hogy itt nem varrunk füleket. :)

A polcok hátulra eső részét becsippentjük a hátfal anyagával együtt, és levarrjuk, így rögzítve őket még erősebben.






És elkészült!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése