Adventi kalendárium


Hozzávalók:

24 db wc-papír guriga(ha Mikulástól akarjátok nyitogatni, akkor 18 db)
fehér akril festék
szivacs darab
hobbi ragasztó
olló
lyukasztó
3D matricák(/apró díszek/sima matricák)
hópaszta
csillámpor(itt az a fehéres-szivárvány színű)
gyufaszál/hurkapálca
selyempapír
apró csipeszek
papír darabok
piros filc
fehér fonal
piros fonal
apró szögek
24 töltelék


Na tehát; fogtam a gurigát,

és az egyik felén 4szer bevágtam kb. 2cm hosszan, egyforma részekre.


Behajtogattam a füleket, mint egy doboznál.

Az utolsó fület az utána következő alá dugtam, pont mint mikor egy karton dobozt akarunk becsukni ragasztás nélkül.


Ilyen lett.
Aztán hobbi ragasztóval, odaragasztgattam a füleket egymáshoz, hogy nehogy kibomoljon, ha megtöltöm, és felakasztom.

Aztán, éles ollóval(lehet kisebb olló, azzal könnyebb "kanyarodni"), kivágtam a másik(nem ragasztott) végéből, egy darabkát, ívesen. Amit aztán a másik feléhez tartottam, és ott is körbevágtam, hogy nagyjából egyforma legyen a két kivágás.Így kaptam egy kis vödörre emlékeztető kapszlit.

Aztán lekereketítettem a füleket.


És egy papír lyukasztóval(normás irodai), kilyuggattam a két fület, itt lehet majd felakasztani.
Kicsit nehéz volt be tuszkolni a lyukasztóba, mert az vékonyabb papírra van kitalálva, de azért óvatosan sikerült.


Mikor kész lettek, fogtam egy szivacsot(hobbi boltos, de egy mosogató szivacs is jó), és enyhén vizesen felvittem a fehér akril festéket. Nem pamacsoltam, inkább kentem, mint ecsettel, csak ahelyett szivaccsal.
Aztán jöttek a matricák. Egy 1Euros boltban vettem, komoly 100Ft-ért, bár nem ragadtak valami jól, ezért rásegítettem egy kis hobbi ragaccsal.
Matricázás után, bekenegettem a felső-első szélét egy kis hópasztával, ehhez egy hosszabb gyufa, még ép vékét használtam(kicsit megvékonyítva egy sniccerrel), és szórtam rá csillámport is, a még nedves pasztába. Egy újságpapír felett szórtam, hogy később összetudjam gyűjteni a lehullottat.
Pöttyentettem a szélére is pár hópelyhet, csillámmal.

Ugyan így díszítettem a többit is.
Kis papír darabokra felírkáltam a számokat, és beletettem a kapszlikba, hogy tudjam később, melyik, melyik. Mert pl. a Mikulásra, 24-re valót kimodottan úgy díszítettem.


Ez az egész persze elég soká tartott, hiszen 24 kapszli kellett. De ha rászánja valaki az időt, vagy egy hétvégét(még Miku előtt pont lesz egy!),akkor szerintem nagyon klassz adventi kalendáriuma lesz, és jövőre is lehet használni.:)
Mikor kész lettek a díszítések, akkor elővettem egy A4-es papírt, felosztottam 24 részre(ha Mikulástól kezditek, akkor 18),

És ezekbe a részekbe tettem a meglepiket. Nem mindennapra édesség került nálam. A hétvégékre mindenféle programokat írtam fel egy-egy ajándék kirérőre. Pl: hógolyózás, filmnézés, videójáték, társasozás... . Ahová nem fért be a meglepi, ott csak odaírtam.

Mikor elosztottam, utána minden darabot külön becsomagoltam alufóliába. Azért külön, mert 3 személyre(férjem, a kisebb öccse-13éves, és én) készítettem elő őket, így mindenkinek egyértelműen egy mini csomag jut.
Plusz nem keni össze a kapszlikat.
Beletettem mindegyiket a megfelelő tartóba.
Majd egy ív piros selyempapírt felvágtam 24 részre(így pont el is használtam egy ívet), és a meglepetések tetejére gyűrögettem. Próbáltam úgy beletömködni, hogy ne essen ki a papír.
Aztán felcsipeszeltem azokat a számos lapokat, amiket még az elején dobáltam a vödröcskékbe, hogy tudjam a sorrendet.
De ezek a papírok még nem a véglegesek.Persze már az elején meglehet csinálni azokat amit végül fel akarunk csipeszelni. Én még nem tudtam, hogy milyenek lesznek(csillag, valami más forma, vagy csak 4zetek), ezért a skicceket használtam a készítés végéig.

Majnem végül, pedig felfűztem őket egy kb. 50-70cm hosszú fehér, erős fonalra. A fonal végét betekertem egy kis celluxal, hogy nem bomoljon szét a fűzögetés során.
8-asával (3sor) lógattam fel őket.
Nálunk az egyik(nem használt)ajtónál vannak felkötve. Az ajtó oldalfájába, mind két oldalra bevertem 3-3 kis szöget, egymástól kb. 10cm-re(mármint függőlegesen nézve). Feltekertem az egyik végét a fonalnak a szögre, megcsomóztam. Így a többit is.( Itt azért el kél egy kis segítség, mert amíg kötözünk, valakinek tartania kell a füzért.)
Végül kis fehér karton 4zetekre felírtam piros filccel a számokat, és rácsippentettem a selyempapírra.
Ekkor még a fonal végek ott lógtak a szögeknél.Nem akartam levágni, hogy legközelebb is le-fel lehessen szedni a füzért. Ezért feltkertem a kifeszített részre a fonal véget, és egy kis celluxal rögzítettem.
Aztán láttam,hogy egyrészt a szögek nem túl szépek,hogy láthatók, így fogtam még 6darabka matricát, és gyurmaragaccsak oda ragasztottam a szögekre.
Másrészt a fehér ajtón a fehér fonal olyan semmilyen volt és üres. Így hát vágtam kb. 30cm-es darabokat egy piros fonalból, félbehajtottam, szétvágtam a hajtott végét. Kaptam 2szál fonalat, ebből kötöttem masnikat a fehérre.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése